erityisherkkyys johtajuus

3 syytä, miksi erityisherkkä tarvitsee johtajuustaitoja

Mihin erityisherkkä tarvitsisi johtajuutta? Hänhän haluaa nimenomaan vain keskittyä elämään omaa elämäänsä, olla rauhassa, tehdä omaa juttuaan ja mielellään ilman yhtään minkäänlaista esillä oloa. Hän EI halua tulla nostetuksi tikun nokkaan, ei mistään hinnasta. Haluan herätellä sinua, joka tunnistat itsesi edellisestä, huomaamaan, miten voit elää täsmälleen haluamallasi tavalla ja silti hyötyä johtajuustaidoista. Tämä artikkeli kertoo 3 syytä, miksi erityisherkkä tarvitsee johtajuustaitoja.

3 syytä, miksi erityisherkkä tarvitsee johtajuustaitoja

1. Erityisherkkä tarvitsee rajoja

Yksi isoimmista oppiläksyistä erityisherkän elämässä on rajojen tarpeellisuus- ja niiden asettamisen opettelu. Erityisherkkä kasvaa lapsesta asti havainnoimaan ympäristöään, lukemaan muita ihmisiä, aistimaan tunnelmia ja mukauttamaan itseään sen mukaan, mikä sopii muille. Tämä tapahtuu usein sen seurauksena, että sillä tavalla ”selviytyy” mukavammin, ilman että mitään kamalaa tarvitsee tapahtua ympärillä. Ihan toisen levelin mukautumisesta puhutaan silloin, jos taustalla on traumaattisia olosuhteita.

Erityisherkkä valitettavan usein päätyy rajattomaksi aikuiseksi, joka, usein tästä seuraavien valitettavien elämänkokemusten myötä, joutuu opettelemaan rajojen asettamista vasta aikuisiällä. Ja silloin se on huomattavan vaikeaa verrattuna siihen, että voisi uhmaikäisenä tai viimeistään murrosikäisenä paiskoa menemään, tavaroita tai ovia, päästellen kaikki tunteet ulos itsestään. Aikuisena rajojen asettaminen vaatii suurta itsetutkiskelua ja sen perkaamista, missä ja miten toimin ilman niitä, kuka niitä rikkoo, kenen minä annan rajojani venytellä.

Kun on vuosikausia, ellei kymmeniä, toiminut niin, että muut voivat kohdella miten vaan ja itse aina myöntyy, ei ole helppoa alkaa sanoa ei, joko energiallaan tai ihan konkreettisesti. Tässä jos missä on sisäisestä johtajuudesta hyötyä! Jos oppii ja omaksuu johtajuustaitoja ja alkaa kunnioittaa itseään oman elämänsä johtajana, on helpompaa laittaa rajat itseä rikkovalle käytökselle, toimintatavoille tai rutiineille (omille tai toisten ihmisten).

2. Erityisherkän lahjat pääsevät esille vasta, kun herkkä kunnioittaa ja arvostaa itseään

Herkkyyteen liittyy todella paljon hyvää. Liian usein siitä puhutaan vain kuormitustekijöiden kautta, vaikka todellisuudessa herkkyys on lahja. Ja vasta, kun herkkä itse huomaa tämän ja alkaa nähdä omat vahvuutensa ja hyvät puolensa, hän pääsee maistamaan sitä kaikkea hyvää, mitä herkkyydellä on annettavana. Me itse määrittelemme sen, millaista sisäistä puhetta kuuntelemme. Ja se, miten itsestämme ajattelemme, luo omaa minäkuvaamme. Mihin keskitymme? Siihen, että näemme näkökulmia, joita muut eivät hahmota? Tai siihen, että osaamme astua toisen ihmisen asemaan ja tunnemme oikeasti empatiaa, emme vain kuvittele tuntevamme, koska konsultti kävi konsultoimassa johtajuudesta ja sanoi, että nykyjohtaja on empaattinen ja tunnetaitoinen? Vai keskitymmekö siihen, että satumme nyt tuntemaan uupumusta vähän aiemmin kuin muut, jos aikataulut ja vaatimukset ovat liian tiukkoja? Tai että emme jaksa epäinhimillistä tahtia loputtomiin, ja joskus on pakko pitää rokulipäivä? Kerronpa salaisuuden: jokainen ihminen väsyy joskus. Herkät saattavat väsyä helpommin, mutta se ei ole mikään heikkous, että tunnistaa, koska omat voimavarat alkavat loppua. SE nimenomaan on sisäistä johtajuutta, että kuuntelee omia tarpeitaan ja toimii niiden mukaan. Johtajuus ei tarkoita, että antaa itsestään yli omien rajojen. Se on sitä, että tunnistaa, mitkä ovat omia vahvuuksiaan, arvostaa niitä, uskoo itseensä ja uskaltaa toimii sen mukaisesti.

3. Elämä erityisherkkänä muuttuu paljon helpommaksi, kun otat siihen johtajan otteen

En valehtele, joskus elämä erityisherkkänä ON kuormittavaa. Varsinkin, jos satut olemaan elämyshakuinen erityisherkkä. Silloin tapanasi on kulkea innostumisen ja uupumisen välisessä vuoristoradassa, ääripäästä toiseen, välillä tuntien tunteen paloa ja intohimoa taas uutta asiaa kohtaan, välillä pakokauhua siitä, mihin ihmeeseen olet taas pääsi pistänyt ja kuinka tästä nyt tullaan ulos kunnialla. Introvertille erityisherkälle taas sosiaaliset tilanteet voivat olla ylitsepääsemättömän raskaita, ja ylipäätään nyky-yhteiskunnan vaatimukset, aikataulut, infoähky, maailmanmeno, kaikki nämä kuormittavat herkkiä vielä enemmän kuin muita, koska hermostomme on tehty reagoimaan asioihin herkemmin. Tämä on yksi syy, miksi johtajuustaidot ja varsinkin itsensä johtaminen on herkälle niin tärkeää. Kun erityisherkkä pääsee sellaiseen pisteeseen, jossa hän ensinnäkin on uskaltanut selvittää itselleen, mitkä asiat hänelle sopii, mitkä eivät, millaista elämää haluaa elää, mitkä ovat hänen lahjojaan ja vahvuuksiaan, missä hän tarvitsee rajoja, sitten hänen täytyy vielä pystyä luomaan elämästään tämän tiedon mukaista. On yksi asia tietää, mikä olisi itselle hyväksi, ja silti sinnitellä samassa vanhassa, koska ei uskalla tehdä muutoksia ja pelkää sitä, mitä tapahtuu, jos laittaa tuulemaan. Kokonaan toinen juttu on tietoisesti tehdä valinnat, isot ja pienet, niin, että ne tukevat omaa matkaa kohti itselleen parasta elämää. Tässä asiassa itsensä johtaminen ja ylipäätään johtajan asenne omaan elämäänsä nousee arvoon arvaamattomaan: kun kasvaa johtajan mittoihin, on hyvin vaikea jättää leikkiä kesken ja palata vanhaan.

Tässä esittelin sinulle kolme syytä, miksi erityisherkkä tarvitsee johtajuustaitoja omassa elämässään, riippumatta siitä, mikä hänen roolinsa on vaikkapa työelämässä. Jos sattuu olemaan myös ammatissaan tai yrityksessään johtaja, syitä löytyy totta kai moninkertaisesti enemmän. Toivottavasti tämä inspiroi sinua tarkastelemaan omaa elämääsi uudesta näkökulmasta, johtajan ottein. Voin vannoa, että pimeiden nurkkien puhdistamisesta ja asioiden haltuun ottamisesta tulee vähän helpompaa, kun omaksut itsellesi johtajan asenteen!

Jos tarvitset tässä apua, Holistic Leadership-valmennukseni ennakkomyyntikampanja on paraikaa käynnissä Jos kiinnostus heräsi, ja haluat tietää miten voin auttaa juuri sinua, ilmaiset Ytimen Kirkastus-keskustelut ovat varattavissa. Tässä 30 minuutin puhelussa käymme läpi tilannettasi, ja lupaan jo tämän puhelun aikana kirkastaa seuraavan askeleesi, ilman että sinulla on minkäänlaista ostovelvoitetta. Kerron kyllä toki, miten valmennukseni voi auttaa sinua pitemmällä tähtäimellä. Jos haluat varata puhelun, laita minulle viestiä numeoon:

045 3301426/txt tai whatsapp

Nyt toivon, että laitat mietintämyssyn päähän, tai otat vaikka ihan kynän ja muistivihon ja vastaat itsellesi seuraavaan kysymykseen:

Jos toimisit kuin johtaja, minkä asian laittaisit elämässäsi ensimmäisenä kuntoon? Ja jatkokysymys, mitä tekisit ensimmäisenä? Kun olet saanut näihin vastattua, mikä sinua enää estää ryhtymästä oman elämäsi johtajaksi?

Iloa päivääsi, terveisin Tiia

Sinua voisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]