Edellinen teksti saattoi olla vähän raskasta luettavaa, varsinkin jos olet vasta alkanut tiedostaa oman rajattomuutesi. Matka voi tuntua pitkältä ja vaikealta. Mutta ei hätää, sen ei tarvitse olla sitä, kun tiedät, mitä kaikkea mahtavaa kohti olet kulkemassa. Tämä on juttusarjan viimeinen osa: Erityisherkkä ja omat rajat osa 3 Päämääränä omanlainen elämä
Erityisherkkä ja omat rajat osa 3 Päämääränä omanlainen elämä
Mikään ei ole tässä elämässä niin varmaa kuin se, että asiat muuttuvat jatkuvasti joka tapauksessa. Se kuuluu elämän virran luonteeseen: pysähtyminen ei ole mahdollista, virta vie ja energia on muutoksessa koko ajan. Miksi emme sitten valjastaisi tätä muutoksen virtaa toimimaan hyväksemme? Jos me yritämme väkisin pysyä paikallamme, taistelemme koko ajan jotain vastaan. Se on energian hukkaamista. Samoin jos käytämme energiaamme vääriin asioihin, sellaisiin, joita emme oikeasti haluaisi. Samalla kuitenkin kaikki toivovat voivansa toteuttaa unelmiaan ja elää haaveidensa elämää. Jos olemme yhä kiinni menneessä ja muiden miellyttämisessä, se on sama kuin yrittäisimme koko ajan uida vastavirtaan ja samalla nauttia matkasta. Aika raskas ajatus, vai mitä?
Kun uskallat päästää irti, pääset virran vietäväksi
Kun uskallat päästää irti raskaisa energioista, pääset virran vietäväksi, hyvällä tavalla. Sinun ei tarvitse olla enää jatkuvasti kontrollissa. Keho pääsee rentoutumaan, kun hälytysvalmius laskee. On helpompi hengittää.
Ja luot tilaa itsellesi. Rajojen asettamisen tarkoitus ei ole karsia elämästä kaikki muut ja alkaa elää askeettista ja erakoitunutta elämää. Tätäkin joskus kuulen: ”olen niin kyllästynyt kaiken kuormittavuuteen, että muutan metsään enkä ikinä näe yhtään ihmistä”. Metsään muutto on asia erikseen, ja yksinolo on ihanaa, mutta ei silloin, jos se on pakon sanelemaa, koska ei osaa muiden seurassa pitää rajoja.
Tarkoitus on opetella kuuntelemaan itseään ja tarpeitaan niin hyvin, että osaa valita elämäänsä asioita, jotka täyttävät meidät ilolla. Rajattomat, herkät ihmiset ovat yleensä eläneet niin synkissä tunnelmissa niin pitkään, että koitetaan pitää muutoksen aiheuttama epävarmuuden aika mahdollisimman lyhyenä, ja siirrytään suoraan sinne toiselle puolelle.
Onnea ja autuutta, omanlaista elämää
Kun me asetamme rajat niille asioille, jotka vetävät mielemme matalaksi, teemme samalla tilaa sille, joka auttaa kohottamaan sen korkeammalle. Tämä oli itselleni ihan hirveän vaikeaa ymmärtää ja oppia: ohjelmointini oli niin vahvasti siinä, että ”ensin työ, sitten huvi” ja minulla ne vaatimukset itselleni olivat niin suuria, että työ ei loppunut ikinä ja niinpä huviin ei ollut koskaan oikeutta.
Mutta jos me uskallamme luottaa elämään sen verran, että kokeilemme priorisoida ensin ne asiat, jotka ovat meille tärkeitä ja tuovat meille energiaa, meillä on jotain mistä ammentaa myös niihin asioihin, jotka tuntuvat velvollisuuksilta, ja joita kuuluu elämään vaikka kuinka kykenisi ”elämään unelmaansa”. Jos yritämme jatkaa vanhalla tavalla, ensin velvollisuudet, sitten jos aikaa jää, sitten minulla on ehkä hetki niille omille asioilleni. Silloin olemme edelleen jatkuvassa energiavajauksessa: annamme aina muille jostain, jota meillä ei itselläkään ole, eikä meillä ole mitään keinoja ladata akkujamme. Tällaisessa tilanteessa ei Instagramin #selfcare postaukset vaahtokylvyistä auta: kun koko energiavirtaus on itsestä poispäin eikä sitä mistään tule, itsestä huolehtiminenkin tuntuu lähinnä uudelta velvollisuudelta, joka pitäisi johonkin väliin mahduttaa.
Mitä seuraavaksi
Nyt toivon, että nämä artikkelit innostavat sinua kokeilemaan. Uskalla sanoa tänään jollekin asialle ei, jolle normaalisti velvollisuuden tunteesta sanoisit kyllä. Ja tunnustele, miltä tämä tuntuu. Älä heti ajattele, että no nyt minulla on aikaa siihen ja tähän. Ota tämä observointi-harjoituksena tekemisen sijaan. Tunnustele tunteita, joita sinussa herää. Ne kertovat sinulle, mihin juuri sinun kannattaa kohdistaa huomiota.
Jos huomaat, että mielesi alkaa pyöritellä jotain tiettyä teemaa: ”jos minulla olisi enemmän aikaa ja jaksamista, voisin alkaa…” tämä on vahva viesti siitä, mihin sinun kannattaa keskittyä.
Jos haluat tietää lisää siitä, mitä kohti oman hyvinvoinnin priorisointi saattaa johdattaa, pidän ilmaisen Erityisherkkyys ja henkinen hyvinvointi-webinaarin ensi viikolla. Tule ihmeessä mukaan, jos nämä tekstit kolahtivat. Pääset ikään kuin jatkokurssille: mikä on se seuraava askel omannäköisen elämän luomisessa?
Kiitos kun luit, toivottavasti sait jonkun oivalluksen mukaan otettavaksi! Jos haluat, jaa se ihmeessä kommenteissa. Olisi mahtavaa kuulla sinun mietteesi aiheesta.
Kaikkea hyvää sinulle tulevaan,
Tiia