johtajuus

Johtajatyyppi 2. Huijari

johtajatyyppi 2. huijari

Tässä artikkelisarjassa käyn läpi neljä eri johtajatyyppiä, joista tällä kertaa käsittelyssä toinen, eli HUIJARI. Tämä huijari ei tarkoita mitään valelääkärin kaltaista “valejohtajaa”, vaan johtajaa, joka kärsii itse huijarisyndroomasta ja kokee sisäistä epävarmuutta omasta johtajuudestaan. Eli yleensä kaikki sellaiset ihmiset, jotka kuvittelevat johtajuuden vaativan Paholainen pukeutuu Pradaan-elokuvan Meryl Streepiä tai Diili-ohjelmassa potkuja jakelevaa Donald Trumpia (ottamatta kantaa hänen myöhempiin edesottamuksiinsa). He kokevat epävarmuutta nimenomaan siksi, että ovat näiden uskomusten vankeja- ja pitävät itseään niin kaukana johtajatyypistä kuin mahdollista. Mutta miten selättää huijarisyndrooma? Miten uskoa itse omaan johtajuuteensa? Tässä artikkelissa koitan vastata näihin kysymyksiin, kun esittelyssä on: Johtajatyyppi 2. Huijari.

Johtajatyyppi 2. Huijari

Huijarisyndrooma on varmasti kaikille tätä artikkelia lukeville jollain lailla tuttu, vaikkei sitä olisi niin tietoisesti ajatellutkaan. Tietynlaisen herkkyyden mukana tulee väistämättä syvällisen ajattelun ja kaiken huomioimisen lahja. Tai kirous. Ja se aiheuttaa melkoista tietoisuutta itsestään, toimistaan ja tekemisistään. Olemme tietyllä tavalla koko ajan tietoisia itsestämme, epäröimme, arvioimme, vertaamme muihin… Ja se aiheuttaa hirveästi paineita.

Tämä paine saa meidät ajattelemaan, että meidän pitäisi koko ajan tehdä parhaamme, olla tarpeeksi hyviä ja vakuuttavia ja ja ja… Ja jos epäonnistumme, se on totta kai maailmanloppu. Jos joku muu epäonnistuu samalla tavalla, se on ymmärrettävää, inhimillistä ja täysin oikein ja hyväksyttävää.

Huijari-olo syntyy siitä, että me itse emme usko itseemme ja kykyihimme. Vaikka meillä olisi loputtomasti tietoa, taitoa, kykyjä ja meriittejä, aina puuttuu se jokin kurssi, tutkinto, saavutus tai osaamisala, joka mullistaisi kaiken. Aina se seuraava…

Miten vapautua huijarisyndroomasta

Tähän kun olisikin antaa jokin helppo niksipirkka-niksi, niin voi miten onnellinen olisin. Mutta kuten kaikessa syvällistä itsetuntemusta ja henkistä kasvua vaativissa jutuissa, ei tähänkään ole oikotietä onneen. Pitää ensin tunnistaa, oppia ja uudelleen-oppia asioita itsestään, sisimmästään, traumoistaan ja uskomuksistaan.

Jos kaipaat helppoa ratkaisua, lopeta lukeminen tähän, jatka pakenemista, selviämistä, turruttamista, ja jatka samaan malliin vielä muutama vuosi. Katsotaan asiaa uudestaan sitten, kun pakenemisen tie on kuljettu loppuun.

Jotta herkkä ihminen selättää huijarisyndrooman, täytyy uskaltaa katsoa, mistä se alunperin kumpuaa. Oletko kenties lapsena oppinut, että sinut hyväksytään, kunhan olet tarpeeksi hyvä erilaisissa suorituksissa? Kotitöissä, koulussa, pikkusisarusten kaitsemisessa jne. Ja koska sisimmässäsi tiesit, ettet oikeasti halunnut niitä asioita, teit vain jotta sinut hyväksytään, tunsit itsesi petturiksi? Vai oliko sinun pakko esittää jotain muuta kuin mitä oikeasti olit, selviytyäksesi vallitsevissa olosuhteissa? Oletko sullonut itseäsi tiettyyn muottiin, mitä perheesi, sukusi, kaverisi tai ihmissuhteesi ovat sinulta odottaneet, ja koko ajan tiedät, että aito sinä ei tule nähdyksi ja kuulluksi?

Huijarisyndrooma syntyy todellisuudessa siitä, että ihmisen sisin on lukittu, piilotettu ja sullottu syvälle, pois näkyvistä. Ja samaan aikaan vallalla on kuori, sopiva rooli, joka saattaa vaihtua tilanteen mukaan. Tällöin pelkää tiedostamattaan koko ajan paljastumista, sitä, että aito minä näkyisikin muille- eikä tulekaan hyväksytyksi.

Tiedostamisen jälkeen tulee mahdollisuus muutokseen

Me emme voi muuttaa mitään, mitä emme tiedä. Ensimmäinen askel on tietoisuuteen nousu. Niin kauan kuin asiat ovat alitajuisia, me turvaudumme erilaisiin selviytymiskeinoihin tai järkeilyyn selittääksemme itsellemme käytöstämme.

Voi tuntua todella turhauttavalta, jos näennäisesti olemme mielestämme päteviä tehtäväämme, ja silti joudumme juoksemaan pää kolmantena jalkana, olemaan koko ajan varuillamme, stressaamaan, tarkkailemaan muita tai vaikka kaikkea tätä pysyäksemme niin sanotusti tilanteen herrana. Joidenkin kohdalla huijarisyndrooma purkautuu myös niin, että omaa epävarmaa oloaan projisoi huomaamatta muihin. Tämä on huonoa johtajuutta, aiheuttaa ikävää ilmapiiriä ja saa kaikki työyhteisössä voimaan pahoin. Mutta tämän voi korjata (toisin kuin egokeskeisestä johtajuudesta lähtöisin olevan pomottamisen, jonka tulen esittelemään tässä artikkelisarjassa seuraavaksi!).

Kun tunnistat itsessäsi huijarisyndrooman oireita, sinun täytyy pysähtyä. Ennen mitään muuta, istu alas ja kysy itseltäsi, kuka sinä oikeasti olet? Miten olet tullut tähän, mitä merkittäviä kasvunpaikkoja sinun kohdallesi on sattunut? Kuka sinä ytimeltäsi olet?

Jos sinä itse et tätä tiedä, niin ei kukaan muukaan voi sinua tuntea, ja silloin sinä alitajuisesti pelkäät paljastumista- ja samaan aikaan janoat sitä, että tulet nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenäsi. Pirullinen noidankehä, jonka voit katkaista vain sinä!

Rohkeutta se vain vaatii, ja suurta armoa itseäsi kohtaan

Tie kohti todellista ydintäsi, ja sen arvostamista, vaatii vain rohkeutta aloittaa. Hetki hetkeltä, päivä päivältä, kohtaat itse sisimpäsi, löydät omat kultakimpaleesi, ja alat huomaamaan, mikä lahja maailmalle juuri sinä olet! Kun saat tämän asian sisäistettyä, pystyt irrottamaan itsesi arvottamisen siitä, mitä teet, miten menestyt, mitä meriittejä saat hankittua. Kun sinä uskallat luottaa omaan arvokkuuteesi juuri sellaisena kuin tällä hetkellä olet, voit seistä tukevasti omilla jaloillasi siinä asemassa jossa vaikutat. Eikä tämä päde vain työelämään, vaan kaikkeen omassa elämässäsi. Kun sinä uskallat olla auki, näyttää maailmalle kuka oikeasti olet, alat vetää puoleesi ihmisiä, jotka myös arvostavat aitoa sinua. Se vahvistaa omaa uskoasi: mitä enemmän uskallat olla sinä, sitä enemmän saat kokemuksia, joissa aito sinä tulee hyväksytyksi, ja sitä helpommaksi tämä muutos muuttuu. Sinun ei tarvitse enää pelätä paljastumista, koska sinun ei tarvitse piilotella eikä esittää mitään. Se on resepti huijarisyndrooman selättämiseen.

Tässä kohtaa totean, että jos tunnistat itsestäsi joko edellisessä artikkelissa esittelemäni suorittajan tai tämän artikkelin huijarin piirteitä, Holistic Leadership-valmennukseni on juuri sinulle! Sen sijaan, jos seuraavaksi julkaistava egokeskeinen johtaja kolahtaa sinuun, silloin minä en ole oikea valmentaja auttamaan sinua- etkä todennäköisesti edes koe tarvitsevasi apua mihinkään.

Mutta kaikki sisäiset suorittajat ja huijarit, jotka pelkäävät hellittämistä tai paljastumista, suosittelen lämpimästi tutustumaan Holistic Leadership-valmennukseen. On olemassa toinen tapa, helpompi tapa, ottaa oma elämä ja johtajuus haltuun, kokonaisvaltaisesti ja aidosti.

Seuraava osa julkaistaan pian, pysy kuulolla!
Terkuin, Tiia, Holistic Leadership-valmentaja ja hyvinvoinnin moniosaaja

Ps. Jos haluat pysyä ajan tasalla, voit liittyä postituslistalle alta. Tietoa, inspiraatiota ja ajantasaista tiedotusta, ei yhtään spämmäämistä!

Sinua voisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]