Minkä tyypin johtaja olet, ja mitä se kertoo sinusta? Onko sinulla varma olo elämässäsi, työssäsi ja itsessäsi, vai tunnetko painetta ja stressiä ulkopuoleltasi? Vastauksesi tähän kertoo paljon siitä, minkä tyyppinen johtaja olet (ja voi valaista sitä, missä kehityskohtasi ovat). Tässä artikkelissa esittelen ensimmäisen tyypin, joka on:
Johtajatyyppi 1. Suorittaja.
Suorittaja suorittaa henkensä edestä. Hän juoksee itse jokaisen asian perässä, varmistaa mahdollisten alaisten/tiimiläisten/yhteistyökumppanien tekemiset moneen kertaan, vastuuttaa itsensä tilanteiden hoitumisesta, lisää omalle to do-listalleen kohtia kohtien perään. Delegointi on hänelle vaikeaa. Hän ei pysty luopumaan kontrollista, eikä jakamaan vastuuta. Suorittaja johtajana päätyy helposti mikromanagerointiin ja päsmäröintiin, mutta ei siksi, etteikö alaiset tai tiimiläiset olisi päteviä. Vaan siksi, että suorittaja itse ei uskalla hellittää otettaan. Yksinyrittäjänä suorittaja johtaa yritystään tekemisen kautta: ”tuloksia voi tulla vasta, kun olen tehnyt näin monta tuntia/urakkaa/asiakasta” ja ”voin jäädä lomalle, kunhan olen ensin…”.
Juurisyyt suorittamiselle
Tämä tyyppi on syntynyt yleensä selviytymiskeinona, kun lapsuudessa on palkittu tekemisestä, ei siitä, mitä ihminen itse on. Kun tunteiden käsittely jää opettelematta ja niitä pitää paeta jonnekin, suorittaminen käy pakokeinona siinä, missä moni muukin terveydelle haitallinen asia. Herkkä ihminen oppii tähän ihan ilman, että kukaan on varsinaisesti kohdellut häntä mitenkään huonosti. Herkkä imee itseensä muiden tunteita ja reaktioita. Kukapa vanhempi ei sortuisi siihen, että on helpottunut, kun asiat sujuvat hänen kannaltaan mukavasti, ja ärsyyntyy tai hermostuu, kun on ns. tilanne päällä. Nämä reaktiot herkkä lapsi oppii aistimaan, ja hyvin usein alkaa mukauttamaan käytöstään niin, että aikuiset ympärillä pysyvät tyytyväisenä. Tämä ei ole kenenkään syytä, vaan aivan normaalia ihmisyyttä, mutta siitä seuraa herkän ihmisen suorittamisen kierre: hän alkaa tekemisellään kontrolloimaan muiden reaktioita ja kannatella toisten tunteita omiensa kustannuksella. Kun tämä uskomuspohja seuraa mukana läpi kouluaikojen, opiskelujen ja lopulta työelämään, se on vahvistanut itseään niin monta kertaa, ettei sitä ole enää helppo tunnistaa saatikka purkaa pois. Suorittajat ovat niitä kympin tyttöjä ja hymypoikapatsaiden poikia, jotka loistavat arvosanoissa tai jossain harrasteessa, etenevät hienosti ja pääsevät pitkälle elämässään. Kunnes tulee jokin töyssy tai kriisi, jossa ei enää pystykään suorittamaan.
Mikä suorittajan pysäyttää
Suorittaja pysähtyy silloin, kun elämässä tulee tilanne, jossa hän ei enää pysty suorittamaan. Kun voimavarat ovatkin niin vähissä, ettei hän enää jaksa, tai jokin kriisi vie ajatukset muualle, ja hänen tarkkaan rakennettu tehokkuutensa horjuu. Usein teemoja, jotka johtavat suorittajan pysäyttämiseen, ovat terveys (uupumus ja stressi hyvin yleisiä), ihmissuhteet ja raha. Kaikki, minkä takia tarkkaan rakennetut systeemit alkavat horjua. Surullista on se, että suorittaja usein joutuu menemään niin sanotusti pohjalle asti, ennen kuin pakollinen pysähdys tulee: sitä ennen kaikki pienemmät varoitukset kaikuvat kuuroille korville. Ja, vielä surullisempaa, ensimmäisen uupumisen jälkeen suorittaja melko usein kokeilee vielä palata vanhaan, testaa, jospa tällä kertaa osaisinkin suorittaa fiksummin…
Onko suorittamisesta mahdollista parantua
Suorittamisesta voi parantua, vaan se vaatii enemmän kuin mitään poppaskonsteja tai ”kolme askelta onneen” ihmekuureja. Suorittaminen, niin kuin muutkin myöhemmin tässä juttusarjassa esittelemäni piirteet, ovat pohjimmiltaan keinoja pärjätä. Pärjätä työssä, elämässä ja itsensä kanssa. Keinoja paeta jotain: tunnetta, traumaa tai ihmistä itseään. Siitä ei niin vaan ”parannuta”, siitä täytyy uskaltaa ottaa selkoa, hyväksyä, mistä tapa on syntynyt, oppia tuntemaan todellista itseään, ja lopulta, uskaltaa päästää irti. Se onkin suorittajalle se vaikein pala.
Esittelen tässä juttusarjassa kolme muutakin johtajatyyppiä, ja seuraavaksi on vuorossa HUIJARI. Haluatko pysyä ajan tasalla, ja saada esim. ensimmäisten joukossa tiedon, kun sarjan seuraava osa ilmestyy?
Liity mukaan postituslistalle, niin pysyt ajan tasalla:
Ps. Kaipaatko oman johtajaksi kasvamisen kanssa apua, oletko kyllästynyt suorittamaan ja haluat löytää terveemmän tavan johtaa työssäsi/yrityksessäsi ja elämässäsi? Tutustu Holistic Leadership-valmennukseeni täällä.