Tiedätkö sen tunteen, kun jokin asia vain yhtäkkiä loksahtaa kohdalleen, ja se käynnistää lumipallo-efektin, joka muuttaa ihan kaiken? Minä tiedän. Ja minulle tuo asia oli ymmärrys siitä, että olen erityisherkkä.

Hei, olen Tiia, valmentaja, kirjailija ja erityisherkkyyden kokemusasiantuntija. Olen toiminut yrittäjänä 13 vuotta, kolmella eri toimialalla. Ostin ensimmäisen yritykseni parikymppisenä, tietämättä mitään yrittäjyydestä. Olen kamppaillut sekä raha- että jaksamisvaikeuksien kanssa, ollut työn ja kellon kanssa naimisissa 24/7, polttanut kynttilääni molemmista päistä. Silti yritin aina pitää huolta muista, olin käytettävissä enkä osannut sanoa ei.

Tämä pohjautuu omaan lapsuuteeni ja niihin uskomuksiin, joita olen kantanut mukanani. Olen esikoinen nelilapsisessa perheessä. Kuten kaikki perheelliset tietävät, isoimman rooli on pitää huolta pienemmistä. Mutta kun tämä rooli vedetään överiksi, 13-vuotiaasta asti kantaa harteillaan vastuuta, joka ei sinne todellakaan kuuluisi, ja oppii, että oma arvo riippuu siitä, kuinka paljon tekee toisten hyväksi, jää omat tarpeet ja tunteet täysin tuntemattomaksi maaperäksi. Tällaisessa todellisuudessa minä elin ison osan tähänastista elämääni.

Kunnes olin ajanut itseni tilanteeseen, jossa uhkasi kaatua päälle talous, terveys ja ihmissuhteet. Oli pakko muuttaa jotain, ja koska en tiennyt mitä muutakaan tehdä, aloin muuttaa itseäni.

Kun oppilas on valmis, opettaja ilmestyy.

Olin vihdoin löytänyt jotain, joka auttoi laittamaan itseni etusijalle: henkinen kasvu ja valmennusopinnot, sekä erityisherkkyyden löytäminen lisäsivät itsetuntemustani ja auttoivat ymmärtämään niin paljon siitä, miksi mitäkin oli elämässäni tapahtunut. Olin valmis vastaanottamaan uuden todellisuuden, sen jossa minulla oli väliä, jossa omat tarpeeni olivat tärkeitä, ja joissa saatoin kasvaa ja unelmoida entistä isommin niistä asioista, joita oikeasti halusin elämääni.

Tällä tiellä olen nyt kulkenut useamman vuoden, ja elämäni on muuttunut täysin toisenlaiseksi. Yksinhuoltajuus on vaihtunut uusperhe-arjeksi, jossa 2-vuotias Mauno-poika ja vielä tätä kirjoittaessani vatsassa viihtyvä pieni muistuttavat tätä yrittäjä-äitiä siitä, että kohtuus kaikessa, vaikka elämäntehtävää saakin olla toteuttamassa. Saan valmentaa, kirjoittaa ja puhua unelma-asiakkailleni: erityisherkille, jotka ovat päättäneet kääntää herkkyyden vahvuudekseen, ja löytää tasapainon elämäänsä. Minulla on suuri kunnia olla apuna tässä. Mutta mikään tästä ei olisi mahdollista, jos en olisi itse kulkenut matkaa uhrista kohti omaa voimaani. Kivikkoista on välillä ollut, mutta jokainen oppi on ollut sen arvoista. Usko pois, mikään uusi ja tuntematon ei ole niin kamalaa kuin tuttu helvetti, johon on vain niin turtunut, ettei siitä osaa lähteä.

Rakkaudella, Tiia