Vastuunotto vapauttaa- valmennusfilosofia

Kohti omaa, vapaata elämää. Sitä tarjoaa Vastuunotto vapauttaa- valmennusfilosofia, joka on tarkoitettu kaikille sellaisille yksilöille ja yhteisöille, jotka haluavat pysyvän ratkaisun syvällä sisimmässä piileviin haasteisiin. Ei pinnalta kiillotettua mätää omenaa, ei maton alle lakaistuja roskakasoja. Syvä katsaus sinne, mistä kaikki ratkaisut lopulta löytyvät: peiliin.

Vastuu omasta elämästä tuo sisäisen turvallisuudentunteen

Kun ihminen ottaa vastuun omasta elämästä, hän ei jää odottamaan, että joku tuo valmiit vastaukset syliin kannettuna. Hän ei istu ja ihmettele, että asiat vain mystisesti järjestyisivät. Hän luottaa ensisijaisesti omaan kykyynsä hallita tilanteet. Äläkä käsitä väärin, tämä ei tarkoita pakonomaista tarvetta kontrolloida ympärillä olevia olosuhteita. Päinvastoin, vastuunsa tunteva tietää, mihin hän voi vaikuttaa ja mihin ei. Ja se, mikä on täysin ihmisen omissa käsissä, on oma suhtautuminen tilanteisiin. Vastuunsa tuntevan ihmisen oma, sisäinen turvallisuudentunne on vahva, koska hän ei kuvittelekaan hallitsevansa sellaista, mikä ei ole hänen vallassaan. Hän ei ole sitonut itseään, omaa mielialaansa saatikka omaa arvokkuuttaan ulkoisiin muuttujiin, joita ei voi ennustaa.

Mielen stressi aiheutuu liiasta ulkoa ohjautuvuudesta

Tämä ajatusmaailma on hyvin poikkeava siitä, miten meidät on ehdollistettu elämään elämäämme. Ihmiset ovat lähes tyystin kadottaneet kykynsä johtaa itseään oman sisäisen äänen mukaisesti. Meidät on opetettu odottamaan ärsykettä ulkopuoleltamme, ja toimimaan vasta sitten. Tämä on todella stressaava tapa olla ja elää. Kun emme tiedä, koska ärsyke tulee ja mikä se milloinkin on, elämme jatkuvassa hälytystilassa. Onko se sähköposti töistä? Ärsytyskynnyksen ylittävä somepostaus? Lapsen itku päiväunilta heräämisen merkiksi? Iloinen viesti ystävältä? Kaikki nämä herättävät hyvin erilaisia tunteita ja laittavat meidät reagoimaan eri tavoin. Yhteinen nimittäjä niillä on se, että ne tulevat ulkopuoleltamme, ja vasta sitten me tiedämme, miten meidän ”pitää” reagoida.

Me elämme liian paljon vain mielemme tasolla, tekemättä fyysisesti juuri mitään. Elämä on passiivista samaan aikaan kun mieli ja ajatuksemme käyvät jatkuvasti ylikierroksilla. Tämä on todella stressaavaa, ja pirullista, koska stressi, jonka kuuluisi olla fyysinen reaktio äärimmäisessä tilanteessa, kroonistuu mielen tasolla olevaksi stressiksi. Kun keho käynnistää stressihormonien tuotannon auttaakseen ”karhun kanssa painimisessa”, stressi ”kuluu loppuun” taistelun tiimellyksessä (tai siinä vaiheessa, kun ihminen tajuaa oman parhaansa ja pinkoo pakoon pää kolmantena jalkana). Mutta nykyaikainen stressi, mielen stressi, sillä ei ole keinoa purkautua. Samat istumiset saman läppärin äärellä toistuvat joka päivä. Puhelinta katsotaan monta tuntia päivässä. Ja kun ”vaihdetaan vapaalle”, mikään ei todellisuudessa muutu. Samaa puhelinta tuijotellaan edelleen, samoin tv-sarjoja tuntikausia putkeen. Me elämme passiivista elämää, kun mielemme käy jatkuvasti ylikierroksilla.

Vastuu, ja vapaus toimia, ovat sinulla

Tämä on laaja, yhteiskunnallinen ongelma, joka koskettaa ainakin länsimaissa suurinta osaa ihmisistä. Mutta mikään ulkopuolinen taho ei voi tulla ottamaan sitä puhelinta kädestä ja viemään kaappiin. Yksikään työnantaja, yritys, poliitikko tai ”asiantuntija” ei voi ottaa ihmistä itseään kainaloista kiinni ja nostaa ylös sohvalta. Tätä tarkoittaa vastuunotto omasta elämästään.

On niin helppo piiloutua jonkin selityksen taakse, kun oikeasti kyse on siitä, että muutos, mikä tahansa muutos elämässä, tarkoittaa pelottavaa hyppyä pois omalta mukavuusalueelta. Me koemme helpommaksi keksiä syitä, miksi emme voi liikkua pois paikaltamme, kuin ottaa askeleen uuteen suuntaan.

Tämä ei ole välttämättä helppoa kuultavaa. Siksi tämä valmennusfilosofia ei olekaan kaikkia varten. Pääsyvaatimuksena on seuraavat asiat:

  • olet kokeillut ”kaikkia” ulkopuolisia ohjeita, neuvoja, metodeja ja strategioita, eikä mikään tuo pysyvää tulosta
  • olet kyllästynyt siihen, että hakkaat päätäsi samaan seinään jonkin asian kanssa, vaikka koet tekeväsi asiat erilailla
  • olet valmis hyväksymään ajatuksen omasta vastuusta, vaikka et välttämättä vielä sisäistä tätä täysin

Muista, että vaikka vastuunotto on välillä hurjan pelottavaa, se on ainoa asia, joka vapauttaa meidät täysin. Kun me elämme vapaana ulkoisen ohjauksen riippuvuudesta, me mm.

  • kykenemme tarttumaan toimeen niiden asioiden edistämiseksi, jotka ovat itsellemme tärkeitä
  • priorisoimme ajankäyttömme vastaamaan tavoitteitamme
  • korjaamme epäkohtia siksi, että voimme, ei siksi että meidän täytyy
  • vastaamme itse omasta onnestamme

Tällainen asenne on kultaakin arvokkaampaa jokaisessa yhteisössä, oli se sitten työ-, perhe-, vapaa-ajan- tai jonkin yhteisen nimittäjän muodostama yhteisö. Tämä valmennusfilosofia onkin modifioitavissa palvelemaan joko yksilön, yrittäjän tai työyhteisön tarpeita, sekä luennoksi tai lyhytkurssiksi yhdistyksille, kouluille ym.

Kuka hyötyy Vastuunotto vapauttaa-valmennuksesta:

  • ihminen, joka haluaa radikaalin muutoksen siellä, missä sillä on eniten vaikutusta: ajatuksissa
  • yrittäjä, joka haluaa kehittää yritystään kestävällä, vaikuttavalla tavalla, eikä halua jäädä sen vangiksi, millaisia käsityksiä ulkomaailma tarjoaa ”totuuksiksi” yrittäjyydestä
  • työyhteisö, joka on valmis harppaamaan valovuosien päähän ummehtuneesta, kuka teki/jätti tekemättä-syyttely-, vastuunpakoilu- ja välttelykulttuurista, ja haluaa oikeasti toimivan, hedelmällisen ja energiaa virtaavan hengen työpaikalle, jossa jokainen hoitaa oman tonttinsa ja yhdessä hoidetaan yhteiset hommat
  • yleisö, joka on valmis kuulemaan, että ulkopuolisen sijaan valta onkin heidän omissa käsissään

Hinnat alkaen 300€+alv. Valmennuksen laajuus ja yksityiskohdat sovitaan aina asiakkaan tarpeen mukaan. Valmennus onnistuu paikan päällä tai etänä. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

HUOM! Tällä hetkellä kaikki valmennukseni ovat joukkorahoituskampanjan vastikkeina, jolla kerään rahaa uuden toimipaikan aloituskuluihin. Saat nämä valmennukset huomattavin eduin nyt, kun joukkorahoituksen keräys on vielä käynnissä. Kysy lisää: tiia@tiiaojala.fi.

[instagram-feed]