erityisherkkyys

Erityisherkkä ja omat rajat osa 1. tiedostaminen

Erityisherkkä ja omat rajat osa 1. tiedostaminen

Erityisherkkä ja omat rajat osa 1. tiedostaminen

Ehdottomasti yleisin haaste, josta kuulen työssäni erityisherkkien valmentajana, sekä, rehellisyyden nimissä, isoin haaste itsessänikin, on omien rajojen tunnistaminen ja niistä kiinni pitäminen. Koska herkkyys toisten tunteille ja energioille on niin suuri, oman itsensä erottaminen niistä on vaikeaa varsinkin silloin, kun ei vielä tiedosta tätä piirrettä itsessään. On liian helppo imeä itseensä vain muiden tunnetiloja ja jättää omat tuntemukset huomaamatta. Lisäksi silloin, kun tuntee ne muidenkin tunteet, ottaa helposti ne myös omalle vastuulleen: erityisherkkä saattaa alkaa elää sitä varten, että kaikilla muilla olisi mahdollisimman hyvä olla. Tästä puhun kolmeosaisessa juttusarjassa: Erityisherkkä ja omat rajat osa 1. tiedostaminen.

Tässä käy niin, että elämästä tulee pelkkää toisten tarpeiden täyttämistä ja jopa niiden ennakoimista: saattaa olla, että sinunkin päiväsi kuluvat siihen, että mietit, millä tuulella toinen tulee töistä, miten onnistut estämään riidat lasten välillä, mitä äitisi tai siskosi tai serkkusi tai ystäväsi nyt mahtaa tarvita jne. Jos kuulostaa tutulta, kannattaa olla kuulolla, koska tämä on nyt ensimmäinen osa kolmeosaisesta juttusarjasta nimeltä “Erityisherkkyys ja omat rajat”. Oletko hoksannut, että sinullakin olisi niihin oikeus? 

Erityisherkkä ja omat rajat osa 1: tiedostaminen

Ensimmäinen askel kaikessa muutoksessa on tiedostaa, että jonkun täytyy muuttua. Jos me emme ole sen vertaa yhteydessä itseemme, että tajuaisimme voivamme pahoin, on äärimmäisen vaikea muuttaa mitään: emme ensinnäkään tiedä muutostarpeesta, saatikka kykene suuntaamaan voimavarojamme muutoksen aikaansaamiseksi. Tällaisissa tilanteissa elämä kuitenkin opettaa. Se tulee hätiin ja auttaa meitä, joskus vähän rajummalla kädellä, huomaamaan, että kaikki ei ole kohdallaan. Tulee vastaan se viimeinen niitti, joka avaa silmät ja saa tajuamaan, että ei helkkari, minähän olen aivan onneton näissä olosuhteissa, joita kutsun elämäkseni. 

Aina asioiden ei tarvitse mennä näin pitkälle. Me saatamme olla sen verran tietoisia itsestämme, että tunnemme ikään kuin kalvavana, piilevänä turhautumisen/ahdistuksen/stressaantumisen tunteina sen nakertavan tunteen, että haluan jotain muuta. Silloin kannattaa pysähtyä näiden tunteiden äärelle. Istua alas ja vastaanottaa niiden viesti. Mitä minä sitten haluan?

Uskalla kääntää katse sisäänpäin, itseesi

Liian usein erityisherkkä ihminen on omaksunut uskomuksen, että hänen vastuullaan on kaikkien muiden hyvinvointi. Tämä uskomus on syntynyt yleensä lapsuudessa. Perheen sisäinen dynamiikka, isosisaruksen rooli, jokin tapahtuma tai kokemus menee erityisherkän sisimpään ja jää sinne, saaden uskomaan, että oma arvo on sidottu siihen, miten hyvin täyttää muiden odotukset tai onnistuu pitämään huolta muista. Kun tämä uskomus kulkee mukana vuodesta, jopa vuosikymmenestä toiseen, se aiheuttaa monenlaisia haasteita ihan käytännön asioissa: erityisherkkä laittaa muut itsensä edelle, uuvuttaa itsensä muiden asioita hoitaessa, murehtii muiden murheita ja saattaa jopa olla aivan toimintakyvytön silloin, kun ei ole ketään, ketä auttaa. Syvällä sisimmässä saattaa muhia katkeruus: tässäkö tämä elämä on? Koska on minun vuoroni? Entä jos en enää jaksakaan kiinnostua muiden asioista? Kuka minua auttaisi?

Meidän täytyy tiedostaa tilanne, tuntui se kuinka vaikealta tahansa. Jotta saamme aikaan muutoksen, on kiinnostuttava itse omasta elämästä tarpeeksi, jotta sen eteen alkaa tekemään asioita samalla intensiteetillä, kuin muiden. Ja on otettava vastuu tilanteesta, mutta syyttelemättä. Me itse olemme luoneet tilanteen, jossa nyt olemme. Se ei ole meidän syytä, emmekä ole tehneet sitä tietoisesti, mutta jotta meillä on valtaa muuttaa asioita, on myös hyväksyttävä, että olemme itse vastuussa omasta elämästämme.

Kuka on sinun voimahahmosi?

Anna hänen inspiroida sinua tällä muutoksen tiellä

Kukaan muu ei voi meitä pelastaa, mutta me voimme ammentaa muiden esimerkistä. Kuka on sellainen henkilö, joka sinua inspiroi? Mieti itsellesi voimahahmo, joku, jota katsot vähän ylöspäin ja ihailet sitä, kuinka hän on omassa voimassaan. Mitä ominaisuuksia tällä henkilöllä on, joita sinä kaipaat itsellesi? Voi olla, että juuri ne asiat ovat sinussa jo, ja vain odottavat, että huomaat ne ja ne pääsevät oikeuksiinsa sinussakin. Kun luet toisen osan tätä juttusarjaa, ne ominaisuudet saattavat tulla enemmän kuin tarpeeseen… Silloin siirrytään teoriasta käytäntöön, ja aletaan laittaa oikeasti niitä rajoja.

erityisherkkä ja omat rajat

Sinua voisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

[instagram-feed]